
Elever och lärare håller upp lappar med texten "#FREEMEDIN". Foto, Linnea Svensson
Jag har tidigare skrivit om hur Dagens ETC-journalisten Joakim Medin blivit gripen i Turkiet.
Eftersom Pressfrihetens dag var lördag 3 maj så kollade jag med rektorn på Jakobsbergs folkhögskola om man inte skulle kunna anordna något om pressfrihet och om Joakim Medin. Hon var positiv så jag höll en kort föreläsning om Pressfrihetens dag, om Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och om vad man kan göra för Joakim.
Pressfrihetens dag
Pressfrihetens dag, 3 maj, inrättades efter beslut av FN:s generalförsamling 1993. Det är grundat i deklaration av de mänskliga rättigheterna artikel 19:
Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.
Bild: Från när jag föreläste.
Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex
Reportrar utan gränser har samlat in information sedan 2002 om situationen för journalister via en enkät och publicerar varje år en rapport om pressfrihetsindex. I enkäten har de fem indikatorer de ser till:
Politiskt sammanhang
Denna indikator utvärderar mediernas autonomi och graden av stöd till medierna för att hålla regeringar och tjänstemän ansvariga.
Rättslig ram
Enkäten tar hänsyn till den rättsliga ramen för medierna (inklusive påföljder för pressbrott, förekomsten av ett statligt monopol för vissa typer av medier och hur medierna regleras) och nivån av oberoende av offentliga medier. Det innehåller också brott mot det fria flödet av information på Internet.
Ekonomiskt sammanhang
Denna indkator syftar till att utvärdera de ekonomiska begränsningar som pressen lägger på genom att utföra sitt uppdrag.
Sociokulturellt sammanhang
Den här indikatorn syftar till att utvärdera de sociala och kulturella begränsningar som journalister ställer till självcensur mot att täcka specifika frågor eftersom det skulle vara i opposition till den dominerande kulturen i ett land.
Säkerhet
Denna indikator syftar till att utvärdera journalisters säkerhet i att sprida nyheter utan risk för kroppsskada, psykisk eller känslomässig nöd eller professionell skada.
Genom enkäten kan de sedan poängsätta olika länder och dela in dem i kategorier utifrån hur situationen för journalister är:
- bra situation
- tillfredsställande situation
- problematisk situation
- svår situation
- mycket allvarlig situation
Det är bara sju länder som uppnår “bra situation”: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Nederländerna och Irland.
Bild: Pressfrihetsindexkarta 2025
Det finns även en interaktiv karta.
USA t.ex. ligger på nivån “problematisk situation”. Där har de legat under lång tid. Men det har gått ner sedan 2021. Om USA kan man läsa:
I USA har den ekonomiska situationen för pressen försämrats dramatiskt. Det ekonomiska indikatorvärdet för 2025 har sjunkit med mer än 14 poäng på bara två år. Lokala nyhetsredaktioner som traditionellt har varit ryggraden i den amerikanska pressen, har drabbats hårt av nedskärningar och stängningar. Enligt RSF:s undersökningar är 60 procent av journalisterna i delstater som Arizona, Florida, Nevada och Pennsylvania eniga om att det är ”nästan omöjligt” att tjäna sitt uppehälle som journalist.
Det ekonomiska trycket på medierna i USA har förvärrats av politiska faktorer. Under Donald Trumps andra mandatperiod avbröts finansieringen av U.S. Agency for Global Media (USAGM), vilket tvingade stora nyhetsredaktioner som Voice of America och Radio Free Europe/Radio Liberty att skära ner på sin verksamhet. Över en natt förlorade 400 miljoner människor tillgång till pålitlig information.
Kina är fortfarande världens största fängelse för journalister och är ett av de tre sämst placerade länderna, strax före Nordkorea och Eritrea som behåller sin position som det lägst rankade landet i indexet.
Fängslade svenskar
- Gui Minhai - Fängslad i Kina sedan 2015. Han är född 5 maj 1964 i Ningbo i Zhejiang, är en kinesisk-svensk förläggare och författare. Hans förlag har publicerat böcker om Mao Zedongs sexualliv, misstänkt korruption kring Jiang Zemin och flera böcker om Xi Jinping. Sedan 2015 sitter han fängslad i Kina.
- Dawit Isaak - Fängslad i Eritrea sedan 2001. Han är född 27 oktober 1964 i Asmara i Kejsardömet Etiopien (i nuvarande Eritrea), är en eritreansk-svensk journalist, författare och dramatiker. Han har utan rättegång hållits i eritreanskt fängelse sedan 2001. Läs mer på https://freedawit.com
- Joakim Medin - Fängslad i Turkiet. Han greps 27 mars 2025. Han är född 1984. Är journalist och författare. Han har bland annat skrivit boken Kobane: den kurdiska revolutionen och kampen mot IS, som är baserad på hans resor till Syrien som journalist, där han träffade kurder försöker etablera Rojava efter att ha besegrat ISIS försöker etablera ett kalifat i regionen. Han har även skrivit Kurdspåret: Sverige, Turkiet och priset för ett Natomedlemskap
Det alla har gemensamt är att de är fängslade i länder som kategoriseras som “mycket allvarlig situation” för journalister.
Anklagelserna mot Joakim Medin
Joakim greps 27 mars på flygplatsen i Istanbul. Han är anklagad för förolämpning av Turkiets president, medlemskap i en terroristorganisation och spridande av terroristpropaganda. Anklagelserna är absurda. Joakim åtalas för sin journalistik.
Onsdagen den 30 april hölls den första rättegången mot honom gällande åtalspunkten om förolämpning av president Recep Tayyip Erdoğan. Han blev då fälld och dömd till 11 månaders fängelse vilket omvandlades till villkorlig dom. Det innebär att han inte behöver sitta i fängelse för den delen av åtalet. Domen anses ändå vara en bra utgång enligt hans advokater trots att en stor del av bevisningen inkluderade en journalistisk artikel och bilder delade på sociala medier från en protestaktion 2023 av Rojavakommittéerna, då en docka föreställande president Erdoğan hängdes upp utanför Stockholms stadshus. Men han själv var inte på plats när aktionen ägde rum. Anledningen att Joakims advokater är nöjda med utfallet är att man inte kan förvänta sig allt för mycket från domstolarna.
Stödet för Joakim Medin och kravet på att han ska släppas är väldigt stort i Sverige och bland de svenska medierna.
Hur kan man hjälpa Joakim?
Efter att jag hållit föreläsningen så gick vi ut på trappen och tog foto med budskapet #FREEMEDIN. Inspirerade av Journalistförbundets tipslista om hur man kan hjälpa Joakim, anordnade vi en kort skrivarstuga där man kunde skicka vykort till honom, till den turkiska ambassaden och till statsminister Ulf Kristersson. Det var många som skrev en hälsning till honom vilket var fint att se!
Bild: Elever skriver hälsningar.
Bild: Hälsningar till Joakim och brev till turkiska ambassaden och Kristersson.
Vill du också skriva en hälsning? På Journalistförbundet hemsida finns adresserna och tips om vad man kan skriva.
Dagens ETC har också anordnat en insamling till Joakims frigivande vilket huvudsakligen går till hans juridiska hjälp.
Vill du också stödja ekonomiskt så kan du swisha 123 401 87 68 eller ge en slant till bankgiro 817-89 23.
Men framför allt så kan du läsa Joakim Medins artiklar och böcker som handlar om kurdernas situation, om läget i Turkiet och hur Sverige offrat kurderna i NATO-processen.