
Nnedi Okorafor och omslaget till Remote Control, Foto Colleen Durkin
Vi skrev recensioner på kursen. Min publicerades på Kritiklabbet men jag lägger den här också.
En enklare science fiction
Med en stark egen röst är den nigeriansk-amerikanska författaren Nnedi Okorafor tillbaka med en roman om död, utanförskap och högteknologiska samhällen. Samuel Skånberg har läst Remote Control och imponeras av en mer lättillgänglig science fiction.
Recensent: Samuel Skånberg
Redaktör: Gabriel Lindén
Som flitig science-fiction-läsare har jag plöjt många tekniktunga böcker om rymdfärder och storpolitik. Därför gläds jag av en annorlunda sci-fi-bok av Nnedi Okorafor där tekniken inte är i fokus.
Remote Control handlar om den ghanesiska flickan Fatima som genomgår en förvandling efter en olycka. Genom att sprida ett grönt ljus kan Fatima döda människor, insekter och djur, både avsiktligt och oavsiktligt, och blir därmed fruktad av befolkningen. Människorna känner igen henne när hon kommer gående, kallar henne för ”dödens adoptivdotter”, varnar varandra och gömmer sig i sina hus. Fatima tvingas överleva genom donerade mat och kläder, från mer eller mindre frivillig gästfrihet, där hon knackar på.
Författaren Nnedi Okorafor är en nigeriansk-amerikansk science-fictionförfattare. Hon kallar själv sin stil för ”africanfuturism”, en underkategori till science fiction där afrikansk historia, kultur och myter gör berättelsen. Okorafor slog igenom med Binti-triologin, där vi får följa 16-åriga Binti som lämnar jorden för att studera på ett intergalaktiskt universitet.
När Okorafor nu är tillbaka gör hon det med en kortroman på 123 sidor. Remote Control består av tio lättlästa kapitel. Resultatet är en läsning som påminner om novellen eller ungdomsboken. Det mesta som omger Fatima skulle kunna vara en vanlig vardag i vilken afrikansk by som helst. Men som läsare förstår man att världen tekniskt har gått fram långt. Vissa saker får man ta del av i de större städerna Fatima/Sankofa besöker. Där är det drönare som levererar paket, kläder gjort av det syntetiska biosilket och i en stad får man träffa en AI-robot. Styrkan i boken ligger i just det. Själva huvudberättelsen, om en flicka vars gröna ljus kan döda, är nytt men är inte det som gör boken läsvärd. Det amerikanska läkemedelsföretaget LifeGen finns med i bakgrunden. Som läsare får man föreställa sig vad det är för företag men man får inte många ledtrådar. Jag skulle gärna se LifeGen ta mer plats i berättelsen.
Samtidigt som jag läser Remote Control läser jag The Expanse-serien av James S.A. Corey som består av tio tegelstenar till böcker, vilket är vanligt inom sci-fi-genren. Därför är det inspirerande och uppfriskande med en författare som vågar skriva kortare böcker. Remote Control är en bok, som givet sitt korta format, kan sättas i händerna på science fiction-skeptiker. Det behövs fler böcker som denna.
Remote Control
Nnedi Okorafor
Översättare: Maria Lundgren
Ursprungligt förlag, utgivningsår: Tor books, 2021
Palaver press, 2023
Foto: Colleen Durkin