Vänsterpartiet undrar om regeringen kommer stödja EU-parlamentets kompromiss om Chat Control
2023-12-07 17:00:00

Chat Control kallas det massövervakningsförslag som EU-kommissionär Ylva Johansson (S) tagit fram. Kritiken har varit massiv mot förslaget.

Jag har bloggat om det tidigare här, här och här.

En kort sammanfattning av den huvudsakliga kritiken kan man läsa på Kamratdataföreningen Konstellationens hemsida där jag är ordförande.

Det finns också massvis med kritiska artiklar som man kan hitta på chatcontrol.se. Här är ett litet urval:

Nu har EU-parlamentet tagit ställning mot de sämsta delarna av Chat Control (de som har att göra med massövervakning) och kommit överens om en kompromiss där alla partigrupper i EU-parlamentet står bakom texten.

Den tyske piratpartisten Patrick Breyer har varit en av de hårdaste kritikerna och har förhandlat för den gröna gruppen. Han verkar vara nöjd med kompromossisen när han säger:

– Vi [tog] bort de omtvistade och problematiska delarna, såsom masskanning av hela tjänster, även för totalsträckskrypterade tjänster, obligatorisk ålderskontroll för alla kommunikationstjänster eller att utesluta alla barn under 16 år från vanliga appar. Istället lade vi till mer effektiva, domstolssäkra och rättighetsrespekterande åtgärder till det ursprungliga förslaget för att hålla barn säkra på nätet, sade Patrick Breyer.

51 av 54 ledamöter i LIBE-utskottet röstade för EU-parlamentets kompromissförslag.

Så EU-parlamentet har landat i en bra kompromiss där massövervakningsaspekterna tas bort.

Det räcker dessvärre inte att EU-parlamentet är överens. Max Andersson (V), tidigare EU-parlamentariker, kommenterar på sin blogg:

Men vi som oroar oss för massövervakning har inte vunnit den här frågan än. Nästa steg är att det ansvariga utskottet i EU-parlamentet ska anta det förhandlingsmandat partigrupperna kommit överens om. Det är närmast en formalitet. Men därefter ska Ministerrådet ena sig om ett eget förslag på sitt håll. Det kan ta tid. Om de inte kommer överens om samma sak som EU-parlamentet – och det tror få att de gör – så blir det trialog-förhandlingar mellan Ministerrådet, EU-parlamentet och Kommissionen.

Om man kan få fler regeringar att stödja EU-parlamentets hållning så skulle mycket vara vunnet.

Nu senast så har riksdagsledamotet Håkan Svenneling (V) ställt frågan till Statsrådet Jessika Roswall (M) 2023-12-06 huruvida regeringen kommer ställa sig bakom EU-parlamentets kompromiss (ca 6 minuter, 01:04:17-01:10:24):

Dessvärre så är inte Jessika Roswall (M) inte tillräckligt insatt i frågan och kan inte ge svar. Väl värt att notera är att alla svenska EU-parlamentariker röstade för EU-parlamentets kompromiss. Men frågan bör fortsätta ställas till regeringen.

Jag tänkte nämna några andra saker som Vänsterpartiet gjort:

Det finns ett stort motstånd mot Chat Control och flera svenska partier har landat rätt både i Sverige och i EU (V, C och MP) medan tidöpartierna svajar ordentligt. Man kan läsa mer om hur de olika partierna agerat här.

Så fortsätt gärna att höra av er till riksdagsledamöter och ministrar. Det finns ett bra mejlverktyg på https://chatcontrol.se/mejla/ som man kan använda sig av. Om vi är många som sätter tryck på att alla riksdagens partier måste stödja EU-parlamentets kompromiss så är mycket vunnet.

Föregående
2023-12-07 17:00:00
Nästa